Tips
Wil jij meer weten over Suriname. Hier vind je leestips over dit prachtige land. Wil je meer weten over de geschiedenis, de cultuur, het toerisme, het staat er allemaal.Deze lijst wordt regelmatig aangevuld. Heb je zelf leuke tips, mail ze gerust naar me door! Hieronder kun je per thema door ons overzicht scrollen.
Wil je liever direct doorgestuurd worden naar de aanbieders klik dan op de volgende links:
ANWB Reiswinkel Hier vind je naast boektitels eveneens diverse reizen en reisartikelen. Een goede voorbereiding is het halve werk zullen we maar zeggen! Voor ANWB leden vaak extra voordeel.
Libris Koop Lokaal Ondersteun de lokale boekhandel door bij Libris te bestellen. HIer vind je net als bij de andere boekhandels diverse titels over dit prachtige land, van roman tot reisboek!
Hoe duur was de suiker
Mijn eerste roman die ik las over Suriname. Sindsdien laat deze schrijfster mij niet meer los. Je waant je in de tijd waarover ze schrijft. Cynthia Mac Leod laat de geschiedenis van Suriname tot leven komen. De roman speelt in de periode 1765-1779. Het is de bloeitijd van de suikercultuur en ook de periode van de Boni-oorlogen.
Zenobia, slavin van het paleis
In deze zesde in Nederland verschijnende op ware feiten gebaseerde historische roman van de Surinaamse schrijfster Cynthia Mc Cleod (1936) staat opnieuw de Surinaamse geschiedenis centraal. Net als haar voorgaande titels laat ook dit verhaal je niet los.
Plantage Wildlust
‘Plantage Wildlust’ van Tessa Leuwsha brengt ons naar begin twintigste eeuw. Op Plantage Wildlust in Suriname wil Oscar Brouwer een nieuwe start maken als directeur, ver van zijn tirannieke vader in Middelburg. De slavernij is voorbij, contractarbeiders plukken de koffiebessen. Oscar is een stijve, beschaafde man. Via hem ontsnapt ook Janna, zijn modieuze vrouw, aan een beklemmend milieu. Ze hoopt vriendschap te sluiten met Alma, de huishoudster, en verlangt hevig naar een gezin.
De vrije negerin Elisabeth
Hoe de vrije negerin Elisabeth zich heeft kunnen handhaven in die tegenstrijdige Surinaamse koloniale maatschappij, hoe ze heeft zaken kunnen doen ondanks haar kleur en wat ze daarbij gevoeld en gedacht moet hebben, is het onderwerp van deze boeiende roman.
Centaur
Geweldige roman over identiteit, volwassen worden en de liefde in het zwoele Suriname... Suriname, begin jaren negentig. Tien jaar na de staatsgreep verkeert het land in een crisis. Student Gili heeft het gevoel dat zijn leven stilstaat. Lees verder>>
De geur van bruine bonen
In De geur van bruine bonen, het eerste deel van een naar feuilletonromans opgezet tweeluik, staat het leven van Ilse Madrettor centraal. Zoals zovelen verliet ook haar moeder Suriname rond het uitroepen van de onafhankelijkheid. Lees verder>>
De koningin van Paramaribo
Rond 1999-2000 heb ik samen met Clark Accord op een bankje aan de welbekende Waterkant te Paramaribo gezeten..ik was onder de indruk van zijn boek 'De koningin van Paramaribo' en kwam hem toevallig tegen. Wat een veelzijdige man en wat een prachtig verhaal heeft deze man neergezet. In 2011 is hij ons helaas ontvallen en is afgelopen jaar een speciale editie uitgekomen. Klik door om dit prachtige indrukwekkende verhaal te lezen...
De wilde vaart
‘De wilde vaart’ van Tessa Leuwsha vertelt in teksten en beelden over de kracht van de natuur en het universele belang van het koesteren van rolmodellen. Tessa Leuwsha en haar man Sirano willen de eeuwenoude Plantage Frederiksdorp behoeden voor verval, maar als het coronavirus uitbreekt dreigen ze hun bezit te verliezen. Lees verder>>
Het Surinamedagboek
Als Merijn de Boer in 2011 een advertentie leest waarin een reis naar Suriname wordt aangeboden, reageert hij meteen. De reis is bedoeld om meer bekendheid te creëren voor het leven en werk van de Surinaamse schrijver Albert Helman. De meeste andere deelnemers hebben nog nooit van Helman gehoord en zijn ook niet van plan daar iets aan te veranderen, maar ze willen wel graag gratis op vakantie naar Suriname. De reis gaat van Paramaribo over de rivier tot diep in de binnenlanden. Sommige groepsgenoten zijn enigszins apart, zoals de professor en operaliefhebber André, de overspannen vader Julius en het echtpaar Tonnie en Sjors, dat zichzelf als avonturiers ziet.